Hoe we een mooie, snelle en mobiele website bouwden in 2 dagen zonder enige technische kennis.

Websites zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. We gebruiken ze voor ons gemak, vermaak en levensonderhoud. En als je klanten wil krijgen kun je eindelijk niet meer zonder. Maar als je website er zo uitziet;

Dan heb je er waarschijnlijk niet veel succes mee. Ontwerp is dus erg belangrijk. Daarnaast wil je dat de website er goed uitziet op smartphones en tablets en dat alles vlug laadt. Als je weinig ervaring hebt met websites maken kun je twee dingen doen:

 • Een web designer inhuren: Dit is de makkelijkste oplossing, maar ook de duurste.
 • Gebruik maken van een serivice als wix.com, weebly  of tumblr: De hosting, beheer en ontwerp van de website wordt allemaal door 1 bedrijf gedaan. Hier zul je nog steeds een aantal dingen zelf moeten doen. Maar er zijn een groot aantal templates beschikbaar en je hebt aan weinig technische kennis voldoende.

Hoe Werkt Wix?

Wix.com is op het moment een van de nieuwste en meest ambitieuze bedrijven in dit segment. En voor een nieuwe website besloten we om dit eens uit te proberen. Vooral om te kijken of we niet onnodig veel moeite verspillen met aparte hosting, wordpress ed.
Wix biedt een aantal opties, van een gratis subdomein tot een VIP. Het VIP abonnement kost 25 euro per maand en heeft daarmee nog een erg goede prijs/kwaliteit verhouding. Maar dat hebben we nog niet nodig voor een beginnende website. De varianten gratis en 5/maand zijn voorzien van wix.com (http://wix.com) reclame en daarom niet geschikt voor een serieus project.
Daarom besloten we voor de 10euro /maand te kiezen. Dit geeft je de volgende mogelijkheden:

 • Bandbreedte van 2 GB per maand

 • Opslag van 3 GB

 • Gratis domein (voor een jaar)

 • Eigen domein naam

 • Geen Wix advertenties

Onze website Bouwen

Omdat we wilden weten hoe makkelijk het is om een wix website bouwen besloten we tot de volgende test:
De meeste websites die we maken hebben zon’n 10 pagina’s met de nadruk op de eerste. Ze moeten er mooi uitzien, responsive zijn voor tablets en mobile voor de smartphones. Daarnaast moeten ze snel en soepel lopen en beveiligt zijn tegen hackers. Een dergelijke website kost ons normaal 5 dagen werk. We gaan kijken of dat met Wix sneller gaat:

 • Stap 1

  We registreren bij wix en kunnen gelijk onze domein naam registreren. het kiezen van een goede domein naam is erg belangrijk, dus hier zijn we een uurtje zoet mee. Daarna kunnen we gelijk aan de slag met de bouw interface. We hoeven niet in te schrijven bij een hosting provider. We hoeven geen naamservers te configureren (wachten totdat wijzigingen doorgevoerd zijn). We hoeven niet wordpress te installeren, plugins en thema’s uit te zoeken. Dit scheelt een hoop tijd.

 • Stap 2

  Voordat we beginnen met vormgeven kijken we een paar instructie video’s waar de werkwijze al snel duidelijk wordt. Het begint allemaal met het uitzoeken van een template. De templates zijn heel divers en er zaten verassend originele ideeën tussen. (Je zou zeggen dat templates je website minder origineel maken. Maar soms herken je een mooi idee pas als je het ziet. )

 • Stap 3

  Schrijven. Dit is nog steeds hetzelfde. De content moet geschreven worden. Een van de voordelen van Wix (en vergelijkbare systemen) is dat je gelijk ziet hoe je pagina eruit komt te zien terwijl je aan het schrijven ben. Je hoeft niet meer op te slaan en herladen om te zien wat je aan het doen bent. Hoewel dit soms ook een afleiding kan zijn om goede tekst te schrijven.

 • Stap 4

  De puntjes op de I: Nu we alle tekst op de juiste plaats hebben kunnen we aan de afwerking beginnen. Er zijn verassend veel opties beschikbaar, zoals aangepaste weergave voor smartphones. De website scoort erg goed op snelheid (gtmetrix) en dat is iets wat anders nogal wat optimalisatie kan kosten. Doordat Wix alleen zijn eigen platform en hardware gebruikt kunnen ze alles goed op elkaar afstemmen. Een snelle website is goed voor de gebruikers ervaring en ranking in google. Hier ben ik dus erg blij mee.

Conclusie

Dit ging erg makkelijk. Uiteindelijk zijn we 2 dagen bezig geweest om de hele site te bouwen. Dat is niet gek. De meest tijdwinst komt doordat er geen setup nodig is. Je kiest een domein naam en je kunt gaan. En doordat je gebruik maakt van templates. Dit is iets wat ik zowiezo meer wil doen, maar bij Wix.com wordt het wel erg makkelijk. Als je elke keer met een leeg vel moet beginnen ben je veel meer tijd kwijt.

Dit is zeker niet de laatste website die ik met Wix bouw en de klant is ook tevreden. Als je efficient goede websites wil bouwen dan kan zou ik je aanraden het een keer te proberen. Als je het liefst alles zelf configureert, of een ontwerp wilt dat echt niemand heeft zul je er waarschijnlijk niet tevreden mee zijn.

mooie lettertypes vragen om een mooie website