Zelf Je Eigen Lettertype Maken: Waar te Beginnen?

Er zijn eindeloos veel lettertypes op internet te vinden. En hiermee kun je je tekst bijna helemaal uniek maken. Als je deze pagina aan het lezen bent kun je ook schrijven neem ik aan. En dat betekent dat je eigenlijk al 1 lettertype ontworpen hebt. Voor het gebruik in een computer zul je echter nog wat meer moeten doen. Dit is niet moeilijk maar vereist zoals zoveel dingen wel een klein leer process. In dit artikel gaan we kijken naar de generale werkwijze en een paar fascinerende aspecten aan het ontwerp van letters.

Gereedschapzelf lettertype tekenen

 • Pen en papier
 • Scanner
 • Wacom tekentablet – in plaats van pen en papier
 • Computer
 • Afbeelding bewerker
 • Font Editor – ik gebruik zelf de simpelste versie van Fontlab, Typetool, maar als je alle mogelijke opties wil hebben is Fontlab Studio de meest gekozen optie.

De vorm van de letters bepalen

Aangezien je je eigen letters wil maken zul je ze moeten tekenen. Dit is de meest creatieve stap waar je je eigen karakter aan de letters geeft. Vergeet niet om ook de punctuatie, hoofdletters en speciale tekens vorm te geven. Ondanks dat deze veel minder gebruikt worden kun je toch niet zonder.

 • Met pen of potlood op papier tekenen en dit inscannen. Vervolgens kun je de scans importeren in je editing programma om ze verder te bewerken. Let hierbij wel op dat de meeste programma’s met bitmaps werken. Je zal de scan moeten converteren naar het juiste formaat. Deze methode werkt vooral goed bij het maken van “handschrift” lettertypes. Door gebruik te maken van een kalligrafie pen of marker krijg je vanzelf een eigenzinnig karakter. Zorg dat je ze groot tekent en hetzelfde formaat geeft. Hierbij kan een meetlat of hokjes papier helpen.
 • Met je muis of tablet in het font editing programma tekenen. Hierbij zul je gebruik moeten maken van de aanwezige opties om de juiste vorm te maken. Hiermee kun je veel preciezer werken dan op papier (door in te zoomen) maar het is moeilijker om continu├»teit in je lettertype te krijgen. Hierdoor gaat de tekst er rommelig uit zien.
 • Met een tekentablet (bijvoorbeeld Wacom) kun je direct in de computer tekenen. Dan heb je wel het voordeel van met een pen tekenen maar je hoeft niet te scannen. Je zal de afbeeldingen nog wel om moeten zetten naar Glyphs. Dit zijn de vector afbeeldingen waarmee de meeste font editing programma’s werken. Als je een Mac hebt krijg je zo’n programma automatisch bij de Fontlab suite

Welke methode je ook gebruikt, je zult zien hoe leuk het is om je eigen letters te maken. Een paar tips die je nog kan gebruiken bij het ontwerpen (en die je later veel werk kunnen schelen):

 • Zet alle letters die je hebt getekend naast elkaar en kijk hoe ze combineren.
 • Kijk of je open of dichte karakters wil gebruiken. Bijvoorbeeld de “4” en “a”

De volgende slideshow geeft vast inspiratie:

Nu verder

Ok, je hebt alle letters in je bewerkingsprogramma geladen. Nu wordt het tijd om van je tekeningen een werkbare set met lettertypes te bouwen. Dit is niet moeilijk maar kost wel wat tijd en je zal precies te werk moeten gaan. Om het allemaal goed te laten werken zul je met een aantal zaken rekening moeten houden. De font bewerkings software heeft allerlei functies om je hierbij te helpen maar uiteindelijk zal jij, als de ontwerper, de keuzes moeten maken.

Verticale afstelling

Hoe hoog worden je letters in kleine letter en hoofdletter formaat. En hoever steken de langere letters boven of onder de rest uit. Dit zijn allemaal aspecten waarmee je een eigen karakter aan je lettertype kan geven. En je kan er eindeloos mee spelen. Bijvoorbeeld welke letters worden hoger? De hoofdletters of de lange kleine letters. De bewerkingsprogramma’s (zoals Fontlab) zijn voorzien van formaten van al je Glyphs af te stellen.

Wat je misschien nooit gerealiseerd hebt; de letters die rond aan onder of bovenkant zijn, zijn vaak wat hoger dan die recht zijn. Zonder deze compensatie zouden de ronde letters lager lijken.

Horizontale afstelling

Als de Glyphs er verticaal goed uitzien kun je aan de horizontale afstelling beginnen. Dit begint met de horizontale ruimte naast elke font en dan de kerning.

De ruimte naast elke letter wordt ook wel “side bearing” of “tracking” genoemd. Dit geeft aan waar de volgende letter kan beginnen aan iedere kant. Dit wil je niet voor elke letter hetzelfde hebben omdat er dan grote lege ruimtes ontstaan. Bijvoorbeeld bij de J, die onder de volgende letter moet vallen.

Kerning

Kerning zou je kunnen uitleggen als een manier om voor sommige letter combinatie een andere horizontale afstelling te gebruiken. Dus nadat je de side bearing volledig naar wens gemaakt hebt zullen voor sommige combinaties de letters nog niet goed uitkomen. Als je die weer zou veranderen dan zullen andere combinaties niet meer kloppen dus dat heeft geen zin. Wat je wil doen is de combinaties identificeren en een specifieke afstelling meegeven. Zodat je dit soort situaties kan vermijden:

Kerning is everything

Gelukkig hoef je niet elke letter combinatie te gaan controleren. De problemen treden steeds op dezelfde plaats op. Er zijn scripts beschikbaar waar jou nieuwe lettertype in die combinatie weergegeven wordt. Vervolgens kun je gaan kijken wat er nodig is om de zaak goed uit te laten zien.

Als je alles goed afgesteld hebt kun je je eigen lettertype bibliotheek exporteren en gaan gebruiken. De voldoening om met je eigen lettertype een tekst te maken is fantastisch. Het ontwerp proces zal de eerste keer flink wat tijd kosten maar elke keer dat je het herhaalt gaat het beter.

About the Author